Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Află ce întreprinderi de stat…

Află ce întreprinderi de stat au fost scutite de defalcarea în buget a profitului pe 2010

Ministerul Economiei a făcut publice datele cu privire la încasările la bugetul de stat a dividendelor de la societăţile pe acţiuni cu cotă de stat şi a defalcărilor din profitul net al întreprinderilor de stat.

În rezultatul analizei informaţiei prezentate de organele centrale de specialitate referitor la repartizarea profitului net pe anul de gestiune 2010 a societăţilor pe acţiuni cu cotă de stat şi a întreprinderilor de stat din administrarea acestora s-a constatat că dividendele aferente cotei de participare a statului în societăţile pe acţiuni sunt în valoare de 245, 695 mil lei, din care cota societăţilor administrate de Ministerul Economiei (inclusiv Agenţia Proprietăţii Publice) este de 230,154 mil le sau 93,67%.

Defalcările din profitul net al întreprinderilor de stat au constituit 51,319 mil lei, din care cota întreprinderilor de stat administrate de Ministerul Economiei este de 10,286 mil lei sau 20,04%.

La data de 01.07.2011, societăţile pe acţiuni administrate de Ministerul Economiei (inclusiv Agenţia Proprietăţii Publice) au transferat dividende în bugetul de stat în sumă de 229,834 mil lei, ceia ce constituie 99,86% din cele prognozate, iar întreprinderile de stat subordonate au transferat defalcări din profitul net în sumă de 10,391 mil lei, ceia ce constituie 101,02% din cele prognozate.

Sarcina bugetară pentru anul 2011 la capitolul încasări a dividendelor de la societăţile pe acţiuni cu cotă de stat şi defalcărilor din profitul net al întreprinderilor de stat este de 220 mil lei pentru societăţile pe acţiuni cu cotă de stat şi 59 mil lei pentru întreprinderile de stat.

Potrivit informaţiei la data 30 iunie 2011, în bugetul de stat au fost acumulate dividendele aferente cotei de participare a statului în societăţile pe acţiuni – 251, 9358 mil lei şi defalcări din profitul net al întreprinderilor de stat – 45,5249 mil lei.

Informaţia detaliată pe întreprinderi poate fi descărcată pe pagina web a Ministerului Economiei la următoarea adresă: http://mec.gov.md/files/Divid_defalc_pe_2010_4_07_2011.xls

În conformitate cu prevederile Hotărîrii Guvernului nr.431 din 14 iunie 2011 „Privind scutirea unor agenţi economici de la plata dividendelor sau defalcarea în bugetul de stat a unei părţi din profitul net obţinut în anul 2010”, s-a acceptat scutirea de la defalcarea în bugetul de stat a unei părţi din profitul net obţinut în anul 2010 pentru:

Î.S. “Fabrica de Sticlă din Chişinău”

Î.S. Firma Editorial-Poligrafică “Tipografia Centrală”;

Î.S. “Combinatul Poligrafic din Chişinău”;

Î.S. “Poşta Moldovei”;

Î.S. “Combinatul de Vinuri de Calitate “Mileştii Mici”;

Î.S. “Centrul de Carantină, Identificare, Expertize şi Dezinfectare a Producţiei”;

Î.S. “Aeroportul Internaţional Mărculeşti”

şi de la plata dividendelor aferente anului de gestiune 2010 pentru:

S.A. “Moldexpo”;

S.A. “Armo-Beton”;

S.A. “Cricova”;

S.A. “Barza-Albă”.

Volumul total al scutirilor în temeiul hotărîrii nominalizate a constituit 14 194,24 mii lei

2. Conform pct. 3 al Hotărîrii Guvernului nr. 844 din 18.12.2009 cu privire la asigurarea cetăţenilor Republicii Moldova cu buletine de identitate, cheltuielile ce ţin de eliberarea gratuită a buletinelor de identitate a cetăţenilor la prima documentare vor fi suportate din contul profitului net obţinut în anul gestionar de către Întreprinderea de Stat “Centrul Resurselor Informaţionale de Stat “Registru” şi destinat defalcării în bugetul de stat. Pe parcursul anului 2010 acesete cheltuieli au constituit 5 350, mii lei.

3. Nu au achitat dividende în bugetul de stat societăţile pe acţiuni aflate în acord memorandum cu creditorii, şi anume:

S.A.”Farmaco”

S.A.”Retelele Electrice de Distributie Nord-Vest”

S.A.”Retelele Electrice de Distributie Nord”

S.A.”Centrala electrica cu termoficare Nr.1 din Chisinau”

S.A.”Centrala electrica cu termoficare Nr.2 „

S.A.”CET-NORD”

Volumul total al scutirilor în temeiul acordurilor memorandum a constituit 20 366,14 mii lei.

4. Este scutit de defalcări în bugetul de stat şi I.S.”Aeroportul International Chisinau” în baza contractului de creditare încheiat cu BERD şi BEI. Volumul scutirii constituie 13687, 62 mii lei.